Hasznos tudnivalók | Görögországi utazás

Görögország híres a helyi lakosok vendégszeretetéről és délies, kedves mentalitásukról. Ne felejtsék el azonban, hogy Önök egy balkáni országba utaznak, ahol a tisztaság sokszor hagy maga után kivetnivalót, a megszokottnál lassúbb lehet az ügyintézés, és bizony pontatlanság és késés is előfordulhat. A nyaralás kellemes élményei biztosan kárpótolják Önöket a kisebb kellemetlenségekért.

Időjárás: A főszezonban a hőmérsékletek átlaga meghaladja a 30 C-ot, júliusban és augusztusban hőhullámok is előfordulhatnak, amikor a hőmérő higanyszála a 40 C-ot is megközelíti. Esőre elsősorban május és szeptember hónapokban számíthatunk, akkor is ritkán hosszan tartóak, inkább hevesek és átfutók.

Üzletek, bankok nyitva tartása: A bankok csak hétköznap tartanak nyitva 8-14 óráig. Az üzletek az üdülőhelyeken a hét minden napján nyitva vannak reggel 8 órától késő estig (kb. 23-24 óráig) a délutáni szieszta (14-17 óráig) kivételével. Postahivatalok, telefonok: A postahivatalok hétköznaponként 10-14 óráig tartanak nyitva, a postaládák feltűnő élénksárga színűek. Magyarországra küldött levélre, képeslapra a bélyeg ára 0,85 €. Telefonálni fülkéből, benzinkútnál, trafikból és újságárusoknál lehet. TÁVHÍVÁS MAGYARORSZÁGRA: 00-36- körzet-és telefonszám.

Magyar Nagykövetségek:
Szerbia: Belgrád 11000, Krunska u. 72. Tel.: (00381)(11)243-8395; ügyelet: 00381/633-74254 Macedónia: Szkopje 1000, Ul. Mirka Ginova br. 27. Tel.: (003892) 306-3423, ügyelet: (00389)71-386-096
Görögország: 10675 Athén Greece 25-29, Str Karneaodu, Kolonaki Tel.: 0030/210-7256-800, +30-210-7256-801, +30-210-7256-802, Fax: +30-210-7256-840. Ügyelet: +30-694-8601-793

Illemhelyek: Görögországban a nyilvános illemhelyek nem jellemzőek, érdemes e célból a tavernákat felkeresni, bár előfordulhat, hogy ha nem rendelünk semmit, fizetnünk kell a használatáért. Fontos tudni, hogy a görög szennyvízelvezető csatornák az elmúlt 2000 évben semmit sem változtak. Keskeny, szabványon kívüli méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WCpapírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobnunk.

Veszélyek: Óvakodjunk az azonnali hosszantartó napozástól, az első napokban csak rövid ideig legyünk a napon, a napsugárzás erőssége az állandó szél miatt felmérhetetlen. A nyaralók életét sokszor megkeserítik a szúnyogok, ezért szúnyogriasztó beszerzése indokolt. Tengeri fürdőzésnél óvakodjunk a tengeri sünöktől és medúzától. A tengeri sün kedveli a sziklák bemélyedéseit, búvóhelyeit, az úszáshoz ajánlatos strandcipő viselése.

Helyi szokások: A görögök kényelmes emberek, nem szeretik, ha siettetik őket, ezt udvariatlanságnak veszik. Figyeljünk a mértéktartó öltözködésre, ha nyilvános helyre, templomba megyünk. A legtöbb üdülőhelyen nagyon komolyan veszik a szieszta idejét (minden nap 14-17 óráig), amikor a helyiek lepihennek, az üzletek zárva tartanak. Ne zavarjuk hangoskodással ezt az időszakot, inkább kövessük példájukat. A görögök udvariasak és rendkívül segítőkészek, ha észreveszik, hogy mi is azok vagyunk. Néhány esetlenül kimondott görög szó is csodákat tud tenni, ha segítségre van szükségünk, a helyiek az ilyen megnyilvánulásokat kifejezetten megtiszteltetésnek veszik.

Utazás autóbusszal: A buszokon található WC, de kérjük Önöket, hogy csak végszükség esetén használják. Az autóbuszok ülésrendjét irodánk állítja össze. Az esetleges külön kéréseket, amennyiben tudomásunk van róla, igyekszünk figyelembe venni, de garantálni nem tudjuk. Reklamációt az ülésrenddel kapcsolatban nem áll módunkban elfogadni!

Poggyászok: A magyar, valamint az Eu-s jogszabályokat figyelembe véve az autóbusz oda és vissza úton is egyaránt, fejenként maximum 20 kg-nyi poggyászt szállít el (amely magában foglalja együttesen pl: hűtőtáska, hátizsák, kézipoggyász, bőrönd egyéb csomagok súlyát). Az ezen felül hozott csomagokat, valamint a zsugorfóliás, rekeszes, kartonos italokat sem az odaúton, sem a visszaúton az autóbusz nem szállítja el! Javasoljuk, hogy az utastérbe csak a legszükségesebb dolgokat vigyék fel, mert akadályozzák Önöket a kényelmes utazásban. A gépkocsivezetők a csomagtartókat útközben csak nagyon indokolt esetben nyitják ki. Az autóbusz közlekedőfolyosóján, lépcsőjén csomagot elhelyezni, aludni tilos - és balesetveszélyes! Hűtőtáskát az utastérbe felvinni tilos! Buszainkon tilos a dohányzás, de három-négy óránként rövid szünetet tartunk.

Utazási okmányok: Magyar állampolgároknak vízumra nincs szükségük, de az útlevél vagy az új típusú személyi igazolvány a visszaút után legalább 6 hónapig érvényes kell, hogy legyen.

Autóbuszaink a következő útvonalon haladnak: Tompa vagy Röszke – Novi Sad – Belgrád – Nis – Skopje – Evzoni– Platamon (kb. 1200 km).

Utazás egyénileg: Autóval utazóinknak autóbuszjárataink útvonalát ajánljuk. Zöld kártya kiváltása szükséges. Autópálya díjak egy útra kb.: Szerbia (kártyát adnak és lehajtáskor kell fizetni): 5,50 € + 13 € Macedónia (fizetőkapuk vannak): 2 € + 1,50 € + 1,50 € + 1 € + 1 €, Görögország (fizető kapuk vannak): 1,80 € +1,20 € + 2,20 € + 3,20 €.

Apartmanházak: a házakon belül találhatóak stúdiók (egy légterűek, egyszerűen berendezettek, a konyha egy légtérben a szobával) és apartmanok (2 légterűek a konyha vagy külön, vagy az egyik szobában található). Az apartmanok és a stúdiók helyiségei kis méretűek, csak annyi személy befogadására alkalmasak, ahány ágy van bennük. A konyhában villany, vagy gázrezsó, illetve hűtőszekrény, valamint alapvető eszközök megtalálhatók. A vendégeknek gondoskodniuk kell konyharuháról, törülközőről, WC-papírról, tisztítószerekről. Takarítás csak turnusváltáskor van, az üdülés ideje alatt az apartmanok tisztán tartásáról az utasok maguk gondoskodnak. A fürdőszobákban zuhanyozó található, de néhány helyen nincs zuhanyozótálca beépítve, így javasoljuk a strandpapucs használatát. Az apartmanok az érkezés napján 14 órától, az elutazás napján 9 óráig állnak rendelkezésre.

Inernet – WIFI: Szállásaink általában rendelkeznek internet hálózattal, melyet WIFI – n keresztül tudnak használni utasaink! Fontos azonban tudni, hogy az internet szolgáltatás terheltség és igénybe vétel miatt lassú lehet, illetve a szolgáltatás akadozhat! Irodánk a WIFI szolgáltatásért felelősséget nem vállal! Az apartmanokban elérhető WIFI szolgáltatás nem alkalmas film letöltésekhez! Elő és utószezonban előfordulhat, hogy a szolgáltatás a szálláshelyen még nem érhető el!

Fakultatív programok: A programokat kinti partnerirodánk szervezi, magyar nyelvű idegenvezetéssel. A kirándulások részvételi díja nem tartalmazza a múzeumi és kolostori belépőket. A programok többsége létszámtól függően indul (min. 25 fő). A görög idegenforgalmi törvények értelmében magyar állampolgárságú idegenvezetők nem beszélhetnek a múzeumokban, kolostorokban, régészeti ásatásokon.