Hasznos tudnivalók | Spanyolországi utazás

Utazás autóbusszal: A buszokon található WC, de kérjük Önöket, hogy csak végszükség esetén használják. Az autóbuszok ülésrendjét irodánk állítja össze. Az esetleges külön kéréseket, amennyiben tudomásunk van róla, igyekszünk figyelembe venni, de garantálni nem tudjuk. Reklamációt az ülésrenddel kapcsolatban nem áll módunkban elfogadni!

Poggyászok: A magyar, valamint az Eu-s jogszabályokat figyelembe véve az autóbusz oda és vissza úton is egyaránt, fejenként maximum 20 kg-nyi poggyászt szállít el (amely magában foglalja együttesen pl: hűtőtáska, hátizsák, kézipoggyász, bőrönd egyéb csomagok súlyát). Az ezen felül hozott csomagokat, valamint a zsugorfóliás, rekeszes, kartonos italokat sem az odaúton, sem a visszaúton az autóbusz nem szállítja el! Javasoljuk, hogy az utastérbe csak a legszükségesebb dolgokat vigyék fel, mert akadályozzák Önöket a kényelmes utazásban. A gépkocsivezetők a csomagtartókat útközben csak nagyon indokolt esetben nyitják ki. Az autóbusz közlekedőfolyosóján, lépcsőjén csomagot elhelyezni, aludni tilos - és balesetveszélyes! Hűtőtáskát az utastérbe felvinni tilos! Buszainkon tilos a dohányzás, de három-négy óránként rövid szünetet tartunk.

Utazási okmányok: Magyar állampolgároknak vízumra nincs szükségük, de az útlevél vagy az új típusú személyi igazolvány a visszaút után legalább 6 hónapig érvényes kell, hogy legyen.

Időeltolódás: nincs

Elektromos áram: hálózati feszültség 220 V.

Nyelv: hivatalos nyelv a spanyol, Katalóniában a spanyol és a katalán, de a szállodákban és vendéglátóhelyeken beszélik az angolt, a németet és a franciát.

Pénz és vásárlás Spanyolországban
Hivatalos pénznem 2002. jan. 1. óta az euro (1€=kb.420Ft). 1 €=100 cent. Néhány helyen lehet forintot váltani, de kedvezőtlen árfolyamon.

Üzletek nyitva tartása: hétfőtől vasárnapig 09.00-13.30 illetve 16.00-21.00. Főszezonban az élelmiszerüzletek, szupermarketek egésznap nyitva tartanak. Ünnepnapokon (nemzeti és katolikus ünnepek alkalmával) előfordulhat a teljes zárva tartás.

Ételek-italok: érdemes kipróbálni a tipikus spanyol ételeket. Éttermek, pizzériák, cukrászdák mindenütt nagy számban várják a turistákat. A spanyol konyhára jellemző az olivaolaj használata, a sok saláta, halféle. Italok közül a bor a legelterjedtebb, de legtipikusabb alkoholtartalmú italuk a sangria. Vendéglátóhelyen jó néven veszik a borravalót.

Ivóvíz: a csapvíz fogyasztható (nem javasolt!) de kellemetlen ízű, kényes gyomrúaknak nem ajánlott, a boltokban 1,5 – 5 literes kiszerelésben palackozott víz kapható.

Strandok:
a partokon rengeteg a széles, hosszan elnyúló, homokos strand, a Costa Brava vidékén sok apró öböl van, a fürdési szezon májustól októberig tart, az átlagos vízhőmérséklet 19-26 C. A strandokon napozóágyak bérelhetők. A víz északon gyorsan mélyül. Napozásnál – különösen a déli órákban – fokozottan elővigyázatosságra hívjuk fel a figyelmet, mivel a nap ereje a tengerpartokon igen erős, de a kellemes széljárásban vagy borult időben ez nem érezhető. Ajánlott a legalább 15 faktoros, gyermekeknél még erősebb napolaj, krém használata. A strandokon belépőjegy nincsen, a napágyakért és napernyőkért azonban fizetni kell.

Egészség:
A külföldi utazás időtartamára kötelező biztosítást kötni. Tanácsos, hogy ismerjék gyógyszereik hatóanyagát, hogy szükség esetén a spanyol gyógyszertárakból is beszerezhessék a megszokottat helyettesítő gyógyszert.

Közbiztonság: mind a nagyvárosokban, mind az üdülőhelyeken fokozott óvatosság ajánlott, mivel legtöbb helyen nagy a forgatag… Készpénzét, kérjük, tegye több helyre, szállodákban széfbe, értékeit pedig tartsa ugyancsak biztonságos helyen. Kerülje az csoportokban sétáló virágárus lányokat, utcai árusokat!

Autó- és motorkölcsönzés Spanyolországban
A jármű bérlőjének minimum 1 éves jogosítvánnyal kell rendelkeznie, és be kell töltenie 21. életévét. A bérléshez szükséges az útlevél felmutatása. Érdemes meggyőződni róla, mit tartalmaz a bérleti díj (ÁFA, biztosítás). A járművet teletankolva adják át és ugyanígy kérik vissza.

Autóval érkezőknek – Közlekedési szabályok és bírságok Spanyolországban
Ha személyautóval érkezik, bizonyítani kell a felelősségbiztosítás érvényességét (zöld kártya).
Felhívjuk a Spanyolországba gépjárművel utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény, melyből utasonként egy darabot kell a gépkocsiban tartani. A használat a gépkocsit elhagyó utasokra is vonatkozik. A bírság mértéke elérheti a 90 € összeget is.
Biztonsági öv használata kötelező.
A közlekedési szabályok azonosak a többi európai ország szabályaival. Sok helyen autópályadíjat kell fizetni. Autójukra, kérjük fokozottan vigyázzanak, ajánlott az őrzött parkolók igénybe vétele (kb. 40 €/hét).
A spanyol közlekedésrendészet – policía de tráfico – mozgó civil járművekből és taxikból is használ trafipaxot. Büntetés esetén a külföldieknek a bírságot helyben ki kell fizetni, vagy lefoglalják a járművet. Ha utóbb a felülvizsgáló bíró a rendőrségi bizonyítékokat nem találja elegendőnek, a bírság részben vagy egészben visszatérítésre kerülhet. E célból legalább három héttel a bírság után a budapesti spanyol nagykövetségen kell jelentkezni. A közlekedési bírságok magasak, 250- 900 EUR-s összegek is gyakoriak.
A tilosban hagyott és elvontatott gépkocsik vontatási díja és bírsága tapasztalataink szerint 90 EUR de elérheti a 250 EUR-t is.
Szigorúbban büntetik a gyorshajtást: a sebességhatár lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül 80 km/h-val való átlépése már bűncselekmény, az szabadságvesztéssel is büntethető.
1,2 gr/l -nél magasabb alkoholszint esetén az ittas vezetés bűncselekménynek számít.

Barcelona Főkonzulátus
Cím: Avda Diagonal 477 piso 19.
0836 Barcelona
Előhívó: (34)(93)
Telefon: 405-19-50, 405-33-62, 405-34-53
Ügyelet: Mobil:629-745-593
Főkonzul: Dr. Gulyás András
Fax: 419-46-08
Félfogadás: hétfőtől péntekig 10:00 – 12:30
E-mail: huconbcn@huconbcn.org